Japonské akcie po rozhodnutí Fedu vzrostly o víc než dvě procenta

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh dnes posílil o více než dvě procenta, nejvyšším tempem za téměř dva měsíce, a vymanil se ze sedmitýdenních minim. Investory uklidnilo, že středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o uvolnění měnové politiky prošlo bez turbulencí na devizovém trhu, a zpětnými nákupy likvidovali "krátké pozice", v nichž sázeli na další pokles cen akcií.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,2 procenta na 9358,78 bodu. Získal tak nejvíce od 15. září, kdy vzrostl o 2,3 procenta v reakci na první intervenci japonské vlády proti růstu kurzu jenu za šest let. V úterý před středečním tokijským volnem Nikkei v jednu chvíli klesl až na 9123,62 bodu, nejníže od 9. září.

Investoři se před rozhodnutím Fedu obávali, že nové rozsáhlé nákupy amerických vládních dluhopisů prudce oslabí dolar a vyženou kurz jenu ke škodě japonského exportu a celé ekonomiky na nová rekordní maxima. To se nestalo, což trh přimělo obnovit nákupy a využít příznivých středečních příznivých údajů z americké ekonomiky. Aktivní byli zejména investoři z Evropy.

Na devizovém trhu ani dnes v Asii větší změny v důsledku oznámení Fedu nenastaly a dolar se držel v blízkosti desetiměsíčního minima vůči euru a 28leté nejnižší úrovně proti jenu. Trh zhodnotil rozhodnutí centrální banky USA nakoupit do poloviny příštího roku vládní dluhopisy za 600 miliard dolarů jako ve shodě s očekáváním a v souladu s vyhlídkami na další postupný pokles americké měny.

Dolar ke konci tokijského obchodování vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 80,80 JPY a byl zhruba jeden jen od rekordního minima 79,75 JPY z roku 1995. Euro k dolaru, které na plán Fedu reagovalo dočasným vzestupem na 1,4200 USD, zůstalo v Tokiu proti středečnímu závěru beze změny na 1,4125 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK