Nissan zečtyřnásobil čtvrtletní zisk díky růstu prodeje

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. listopadu (ČTK) - Japonská automobilka Nissan Motor ve druhém finančním čtvrtletí zečtyřnásobila čistý zisk na téměř 102 miliard jenů (zhruba 22 miliard Kč) z 25,5 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že nárůst prodeje víc než vykompenzoval negativní důsledky silnějšího kurzu domácí měny.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v září meziročně stouply o více než pětinu na 2,27 bilionu jenů. Provozní zisk se zdvojnásobil na 167 miliard jenů. Firma navíc zvýšila odhad celoročního provozního zisku na 485 miliard jenů z dříve předpokládaných 350 miliard jenů. Provozní zisk by tak měl meziročně stoupnout o 56 procent.

Nissan je podle agentury Reuters na cestě k tomu, aby v letošním roce předstihl v prodeji domácího konkurenta Honda Motor. Stal by se tak druhou největší japonskou automobilkou. Nissan dnes zlepšil odhad celoročního prodeje na 4,1 milionu vozů z dříve předpokládaných 3,8 milionu.

Honda minulý týden oznámila, že ve druhém finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o zhruba 150 procent na 136 miliard jenů. Její tržby stouply o téměř deset procent na 2,25 bilionu jenů. Firma rovněž zlepšila odhad celoročního zisku.

Největší japonská automobilka Toyota Motor představí čtvrtletní výsledky hospodaření v pátek. Očekává se, že firma v rámci zveřejnění výsledků rovněž přikročí ke zlepšení výhledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK