Čtvrtletní zisk Unileveru stoupl téměř o pětinu

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. listopadu (ČTK) - Britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk téměř o pětinu na 1,25 miliardy eur (přes 30 miliard Kč) z 1,05 miliardy eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Výsledky byly podpořeny růstem prodeje, snižováním nákladů a slabým kurzem eura.

Tržby společnosti meziročně stouply o 13 procent na 11,5 miliardy eur. Nejsilnější růst zaznamenala firma na rozvíjejících se trzích. Generální ředitel podniku Paul Polman upozornil, že Unilever dosáhl dobrých výsledků navzdory pomalému hospodářskému růstu, slabé spotřebitelské důvěře a vyšším cenám surovin.

"Růst objemu prodeje v Severní Americe překonal dvě procenta, což je solidní výkon vzhledem k obtížným podmínkám na trhu," uvedla firma. "Růst objemu prodeje v západní Evropě byl ve čtvrtletí pozitivní," dodala.

Unilever vyrábí například zmrzlinu Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, majonézy Hellman's, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo. Firma se loni rozhodla, že uzavře svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku, kde vyráběla například rostlinné tuky Rama, Flora či Perla a téměř celé portfolio značky Hellmann's.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK