ČLFA: Leasing movitých věcí klesl o sedm procent na 28,4 mld. Kč

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí klesl meziročně o téměř sedm procent na 28,4 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 7,2 procenta na 28,5 miliardy Kč. Objem úvěrů pro podnikatele stoupl o deset procent na 18,4 miliardy Kč. ČTK o tom dnes informovala ČLFA, jejíž podíl na trhu leasingu činí 97 procent.

"Během tří čtvrtletí roku se nebankovní finanční produkty nabízely v podmínkách mírného ekonomického oživení. To se projevilo především v poptávce podnikatelů po nebankovních úvěrech. U leasingu i spotřebitelských úvěrů se proti situaci v prvním pololetí snížil meziroční pokles," komentovala asociace letošní vývoj trhu.

I nadále v leasingu movitých věcí dominuje leasing silničních vozidel. Proti loňskému roku se zvýšil podíl leasingu osobních aut z 25,6 procenta na 32,6 procenta. Na 5,2 ze 7,6 procenta klesl podíl leasingu lehkých užitkových aut. Meziročně se snížil podíl leasingu strojů a zařízení o osm procentních bodů na 25,3 procenta.

Opět se zvýšil podíl operativního leasingu, který na konci září dosáhl 29,5 procenta. Podobně jako v předchozích letech směřovala téměř polovina leasingu movitých věcí do soukromého sektoru služeb a více než třetina do průmyslu a stavebnictví.

Spotřebitelské úvěry členové ČLFA poskytovali v prvním pololetí ve formě osobních půjček (25,9 procenta), revolvingových úvěrů (45 procent) a financování v místě prodeje (29,1 procenta). V meziročním srovnání stoupl o 2,3 procentního bodu podíl osobních půjček a o tři procentní body klesl podíl financování v místě prodeje. "U spotřebitelských úvěrů se i přes mírný růst ekonomiky stále ještě projevuje stagnace odbytu v maloobchodu, zvýšená nezaměstnanost a nechuť domácností se zadlužovat," uvedla asociace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK