Koruna výrazně posílila k dolaru, vůči euru nadále stagnuje

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nárazově posílila k dolaru o 32 haléřů na 17,17 Kč/USD díky poklesu kurzu dolaru po středečním jednání americké centrální banky (Fed). Vůči euru koruna nadále stagnuje v blízkosti hladiny 24,50 Kč/EUR, u které se usadila už v pondělí. Kolem 11:00 se obchodovala se na úrovni 24,47 koruny za euro, o tři haléře silnější proti středečnímu závěru. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Americký dolar začal prudce oslabovat poté, co Fed kvůli podpoře americké ekonomiky rozhodl o nákupu dluhopisů za 0,6 bilionu dolarů (zhruba 10,3 bilionu Kč), uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Rozhodnutí Fedu však nepřineslo posun kurzu Kč/EUR, ačkoli podpořilo v růstu riziková aktiva, poznamenal analytik.

Růst hlavních akciových trhů a dnešní jednání bankovní rady České národní banky by podle Vlka mohly dnes přinést koruně mírné zisky.

Bankovní rada ČNB jedná o nastavení měnové politiky a zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Podle Vlka se ČNB nehodlá pouštět do cíleného oslabování vlastní měny, a úrokové sazby tak patrně zůstanou beze změny. "Dnes zveřejněná prognóza by ale měla vyznít o něco lépe než ta předešlá a naznačit, že se začátek zvyšování sazeb přiblížil," dodal Vlk.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance předpokládá, že finanční trh dnes bude čekat na vývoj ve světě a česká měna bude posilovat úměrně k oslabování dolaru. Výsledek zasedání bankovní rady ČNB se podle Pikory na kurzu koruny neprojeví, protože se čeká, že centrální banka úrokové sazby nezmění. Pro dnešek předpovídá posílení koruny k dolaru a mírné také vůči euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK