Cena cukru stoupla o dvě procenta na nové maximum za 30 let

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. listopadu (ČTK) - Cena cukru na londýnské burze ICE dnes vzrostla o více než dvě procenta na nové maximum za 30 let. Cenu cukru podporuje oslabování kurzu dolaru po středečním uvolnění měnové politiky v USA a napjatá situace v globální nabídce této potravinářské komodity.

Cena nejbližšího termínového kontraktu na surový cukr stoupla dopoledne o zhruba jeden cent až na 31,19 USc za libru (11,80 Kč/kg). Na 30letá maxima cukr v posledních dnech roste kvůli obavám z nižší produkce v Brazílii a nejistotě ohledně vývozu z Indie v této sezoně. Spekulace na růst u většiny komodit pak podporuje slabý kurz dolaru.

Dolar dnes obnovil pokles a vůči euru oslabil na nové devítiměsíční minimum 1,4243 USD. Americkou měnu oslabuje středeční rozhodnutí centrální banky USA podpořit ekonomiku novými nákupy vládních dluhopisů v celkové sumě 600 miliard dolarů.

"V tuto chvíli tady jde spíše o dolar než o komodity," komentoval dnešní růst cen cukru a dalších surovin jeden z makléřů na ICE. Slabý dolar tlačí vzhůru i ceny ropy a klíčová americká ropa WTI vzrostla dopoledne o další dolar k blízkosti 86 dolarů za barel.

Ceny cukru by podle některých obchodníků mohly ve střednědobém výhledu vystoupit na 35-40 centů za libru. Jiní však upozorňují, že nynější růst je už přehnaný, protože cukr za současných vysokých cen už má problém najít reálné fyzické kupce, nikoli jen spekulanty s papírovými kontrakty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK