T-Mobilu do září klesly tržby o osm pct na 22 miliard Kč

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Tuzemskému mobilnímu operátoru T-Mobile klesly od ledna do září meziročně tržby o 7,7 procenta na 22,05 miliardy korun. Počet zákazníků stagnoval na 5,46 milionu lidí. Firma to dnes oznámila ČTK v tiskové zprávě.

"Vykázané výsledky potvrzují naše prognózy a správnost zvolené strategie. Trh s mobilními službami je charakteristický značnou mírou nasycení a v důsledku mnoha faktorů již nenabízí další potenciál růstu. Zaměřujeme se tedy i na jiná odvětví, jako jsou trh s pevnými hlasovými službami, ICT a televize," uvedl generální ředitel Roland Mahler.

Negativní dopady firma mohla pouze částečně kompenzovat navýšením podílu tarifních zákazníků na celkové zákaznické základně, a to díky zavedení nových tarifů. Tržby z nehlasových služeb v prvních třech čtvrtletích tohoto roku vzrostly na 23 procent průměrného příjmu na zákazníka.

T-Mobilu se podařilo zvýšit počet tarifních zákazníků o 4,6 procenta na 2,71 milionu, počet uživatelů předplacených karet naopak o 4,2 procenta klesl. Průměrný měsíční příjem na zákazníka klesl z loňských 472 korun na 421 Kč vlivem regulačních opatření.

Během prvních tří čtvrtletí společnost nadále rozvíjela datové služby. Rychlou mobilní datovou sítí 3G nyní pokrývá více než 34 procent populace a její výstavba dále pokračuje. Do poloviny roku 2012 chce zvýšit pokrytí na 70 procent, což představuje 500 největších měst a obcí. Zároveň T-Mobile začal ve své síti 3G nasazovat technologii HSPA+, která zrychluje mobilní připojení na trojnásobných 21 megabitů za sekundu.

Hrubý provozní zisk EBITDA klesl o 15 procent na 10,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK