Hradecká lesní si stěžuje na Lesy ČR u antimonopolního úřadu

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS) podala dvě stížnosti na státní podnik Lesy ČR k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Týkají se těžba a prodeje dřeva, Lesy ČR podle HLDS zneužívají své dominantní postavení na trhu a porušily zákon o veřejných zakázkách. HLDS rovněž chystá podnět k Evropské komisi, oznámil na dnešní tiskové konferenci šéf dřevařské firmy František Dejnožka.

První ze stížností, kterou firma poslala antimonopolnímu úřadu ve středu, se týká tendrů na těžební a pěstební služby a prodej dřeva, které lesy vypsaly v polovině září. Podle HLDS lesy porušily zákon o veřejných zakázkách tím, že údajně neoprávněně spojily dvě nesouvisející služby do jedné soutěže, diskriminační jsou prý i kvalifikační kritéria.

Druhé podání putovalo k ÚOHS dnes ráno, firma je přesvědčena, že Lesy ČR zneužívají své dominantní postavení na trhu, když prý nechtějí prodávat HLDS dřevo. Třetí podnět na podobné téma zamíří podle Dejnožky k Evropské komisi. Lesy ČR se k situaci vyjádří na odpolední tiskové konferenci, kde rovněž hodlají oznámit výsledky zmíněných tendrů.

Obě společnosti se dostaly do sporu poté, co generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora oznámil, že státní podnik prodělal na spolupráci s HLDS za poslední tři roky téměř miliardu korun. To však Dejnožka odmítá, podle něj nese za ztráty výhradní zodpovědnost Sýkora, na spolupráci s HLDS prý Lesy vydělávají každým rokem více.

"Lesy ČR mohou prodělat státu až 1,4 miliardy korun jen v roce 2010, ale důvodem rozhodně nemůže být HLDS," uvedl Dejnožka. Podle něj výnosy lesů za dřevo prodané HLDS letos do září přesáhly tři miliardy korun, loni to bylo 2,1 miliardy. Přes HLDS prodávají Lesy ČR 40 procent dřeva.

Polovinu HLDS vlastní stát, druhou polovinu Dejnožka. Ten dnes odmítl, že by společnost ovládal za pomoci prioritních akcií, na valné hromadě podle něj mají všechny hlasy stejnou váhu.

V polovině září Lesy ČR vyhlásily jednoroční tendry na práce a prodej dřeva ve státních lesích v roce 2011. Do soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách se přihlásilo 67 lesnických firem. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK