Poslanci přidali zemědělcům 1,5 miliardy na přímé platby

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes rozhodla, že tuzemským zemědělcům přidá z rozpočtu Pozemkového fondu ČR 1,5 miliardy korun na doplňkové platby k přímým podporám. Na podporu značky Klasa poslanci přidali 150 milionů korun a rozpočet na pozemkové úpravy navýšili o 50 milionů na celkových 400 milionů korun. Celkový letošní rozpočet fondu tak navýšili o 1,7 miliardy korun na 3,4 miliardy.

Tento krok umožnila změna zákona o Pozemkovém fondu, kterou parlament schválil letos na jaře. Letošní výdaje fondu vzrostou o 1,7 miliardy korun a naproti tomu zůstatek fondu klesne ke konci roku z původně plánovaných 3,7 miliardy na 2,24 miliardy korun.

Podle člena sněmovního zemědělského výboru a zpravodaje k návrhu Jiřího Papeže (ODS) sice stále ještě nebudou letos tyto tzv. platby top-up naplněny do maximální možné výše. Schválená změna však umožní dorovnat je alespoň na loňskou úroveň. Příjmy zemědělců se tak alespoň nepropadnou.

S dorovnáním přímých plateb nemůžou domácí zemědělci zřejmě počítat ani v příštím roce. Agrární komora již dříve pohrozila protesty, pokud stát v příštím roce touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun z maximálně možných zhruba 4,8 miliardy korun.

Vláda navíc ve středu rozhodla, že pro příští rok sníží národní agrární dotace z letošních 1,1 miliardy korun na 527 milionů korun. Tyto národní dotační programy, poskytované podle zákona o zemědělství představují malou část celkových agrárních podpor, jejichž objem díky Evropské unii rok od roku roste.

Zemědělský výbor bude podle Papeže jednat s ministerstvem zemědělství o tom, zda by nemělo některý z těchto dotačních programů posílit. "Například jsem příznivcem toho, abychom posílili program, který podporuje včelaře, protože bez včelstev nemá smysl dělat zemědělství," uvedl jako příklad. Jak ale dodal, existuje víc programů, které jsou ohroženy krácením peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK