Británie ponechala základní úrokovou míru na polovině procenta

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. listopadu (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na 0,5 procenta. Sazba, od níž se odvíjí úročení úvěrů a vkladů v britských librách, tak zůstává na rekordním minimu 20. měsíc za sebou. Bank of England také ponechala beze změny svůj program odkupu aktiv, jímž podporuje ekonomiku.

Rozhodnutí se očekávalo, protože britská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla dvakrát rychleji, než se předpokládalo, a inflace zůstává nad limitem celý letošní rok.

Rozhodnutí britské centrální banky je v kontrastu se středečním rozhodnutím americké centrální banky (Fed). Její měnový výbor rozhodl, že Fed během následujících osmi měsíců koupí za nové peníze vládní obligace za 600 miliard dolarů (asi 10,3 bilionu Kč), aby povzbudil slábnoucí oživování americké ekonomiky.

Dnešní rozhodnutí o úrokové míře v Británii předpokládalo všech 63 analytiků, na které se minulý týden obrátila agentura Reuters. Jediný analytik, který odhadoval, že banka dá na uvolňování měnové politiky více prostředků, svou předpověď stáhl ve středu, kdy přišla proti očekávání příznivější čísla o sektoru služeb.

Měnový výbor se zřejmě rozhodl nepustit do britské ekonomiky více financí díky nečekaně silnému růstu britské ekonomiky a aktivitě v odvětví služeb. Je ale možné, že banka nakonec rozhodne o dalších stimulech na podporu ekonomiky, aby se vyrovnal dopad vládních rozpočtových úspor. Mnozí analytici si myslí, že to přijde v únoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK