Koruna se před polednem vyhoupla na dvouleté maximum vůči euru

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Česká měna před polednem posílila na 24,38 Kč/EUR, což představuje dvouleté maximum vůči euru. Analytik Patria Finance Tomáš Vlk řekl ČTK, že koruna nárazově posílila hlavně vlivem zahraničních faktorů a očekávání před dnešním zasedáním ČNB, pak ale část svých zisků opět odevzdala. Ve 13:30 se koruna obchodovala na 24,41 Kč/EUR a 17,13 Kč/USD.

Česká měna má podle Vlka další prostor k posílení, které ale zřejmě nebude tak rychlé. Dnes by prý mohla posílit o zhruba deset haléřů.

Největší vliv na obchodování má růst rizikových aktiv po středečním rozhodnutí americké centrální banky o nákupu dluhopisů za 600 miliard dolarů a s tím související posun kurzu USD/EUR. "A když euro posiluje, bývá to pro korunu pozitivní," dodal analytik.

Bankovní rada České národní banky dnes v souladu s očekáváním analytiků ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku května na historickém minimu 0,75 procenta.

Většina trhu očekávala, že úrokové sazby zůstanou beze změny, doplnil Vlk. Nová prognóza hospodářského růstu by však podle něj měla být optimističtější, což by mohlo nést "náznak o něco dřívějšího začátku růstu sazeb".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK