ECB nechala úrokovou sazbu 18. měsíc na jednom procentu

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka dnes podle všeobecných předpokladů nechala základní úrokovou sazbu pro země eura již osmnáctý měsíc za sebou na rekordním minimu 1,0 procenta. Nepřipojila se tak k plánům podpořit slábnoucí ekonomiku expanzivní měnovou politikou, k níž se v poslední době uchýlily centrální banky Japonska a Spojených států.

Nikdo z 80 ekonomů dotázaných agenturou Reuters nečekal, že by sazba, od níž se odvíjí úročení vkladů a úvěrů v zemích eura, byla jakýmkoli způsobem změněna. Vesměs se očekává, že oficiální úroky v eurozóně zůstanou na dnešní úrovni až do druhé poloviny příštího roku.

Analytici však předpokládají, že ke konci letošního roku ECB na základě vývoje ekonomiky nově zhodnotí, jakým tempem pokračovat ve stahování měnové podpory z ekonomiky. Tu ECB poskytovala od předloňského vypuknutí finanční krize v podobě zvýšeného přílivu finanční likvidity bankám a letos ji postupně ruší.

ECB je nyní toho názoru, že ekonomické oživení eurozóny má dostatečnou dynamiku, aby překonalo menší překážky. Banka v tom má podporu příznivých ekonomických údajů, avšak mezi ostatními západními ekonomickými mocnostmi je v tomto směru eurozóna osamocena.

Opatření na podporu slábnoucího ekonomického oživení rozsáhlými nákupy dluhopisů minulý měsíc oznámila japonská centrální banka a tuto středu ji následoval americký Fed. To vyvolává tlak na růst kurzu eura, což může poškodit evropský vývoz a celou ekonomiku.

"ECB zřejmě zůstane na opačné straně plotu než Fed a bude dál připravovat trh na pokračující stahování podpůrných opatření," řekl agentuře Reuters ekonom Citigroup Jürgen Michels. Podle něj banka svůj postoj nezmění, dokud nezaregistruje riziko deflace nebo vážných turbulencí na finančním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK