NWR nehodlá zvýšit nabídku na převzetí polské Bogdanky

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. listopadu (ČTK) - Těžařská firma New World Resources (NWR) spoluvlastněná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou nehodlá zvýšit svou nabídku na převzetí polské uhelné společnosti Bogdanka z nynějších 3,4 miliardy zlotých (21,3 miliardy Kč). Agentuře Reuters to dnes sdělil finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

"Je nemožné, abychom současnou cenu zvýšili," řekl Jelínek. "Pokud k žádné transakci nedojde, půjdeme dál a je mimořádně nepravděpodobné, že bychom oznámili další tendr," dodal.

Jelínek také uvedl, že NWR kromě Bogdanky sleduje i dalšího polského těžaře Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW). Šéf JSW minulý týden naznačil, že by jeho firma mohla být dalším zájemcem o Bogdanku.

Vedení Bogdanky minulý měsíc nabídku NWR odmítlo, s tím, že nabízená cena firmu podhodnocuje. NWR nabízí akcionářům Bogdanky odkoupení všech akcií firmy po 100,75 zlotého za kus.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

Na NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK