Lesy ČR: Výnosy za dřevo budou příští rok díky tendrům rekordní

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude mít příští rok díky jednoročním tendrům rekordní výnosy za prodej dřeva ve výši 10,1 miliardy korun. Při současném snížení přímých nákladů o třetinu na 2,45 miliardy korun se kladné saldo hospodaření LČR v roce 2011 zvýší meziročně o tři miliardy korun na 7,66 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Jednoroční tendry na práce a prodej dřeva ve státních lesích v roce 2011 se v současné době vyhodnocují. Do soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách se přihlásilo 67 lesnických firem. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun.

Hlavním kritériem pro výběr vítězů má být nabídnutá cena. Vítězné firmy budou v lesích dělat těžbu a pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty budou muset nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem. Podle týdeníku Ekonom nejúspěšnější firmou v tendrech byla společnost České dřevařské závody, která získala třetinu ze 108 jednotek.

Tendry, které vyhlásily Lesy ČR, ale u antimonopolního úřadu napadla Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD). Podle AČMD jsou v tendrech Lesů ČR zvýhodněny velké těžebně-zpracovatelské firmy proti pilám, které se nezabývají těžební a pěstební činností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK