SZPI stahuje z trhu údajně bezlepkový výrobek,jenž obsahuje lepek

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. listopadu (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská komise (SZPI) nařídila stáhnout z trhu výrobek Křehké plátky s česnekem a cibulí, který obsahuje lepek, ač je označen jako "přirozeně bezlepkový". ČTK o tom dnes informovala vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková. Podle ní může být výrobek, s nímž obchoduje firma Racio, nebezpečný pro osoby trpící alergií.

"Běžné potraviny lze označovat jako přirozeně bezlepkové, pouze pokud obsah lepku v potravině nepřesahuje hladinu 20 miligramů na kilogram," uvedla Kadaňková. Podle ní však stahovaný výrobek obsahuje 154 miligramů lepku na kilogram potraviny. "Lepek patří mezi alergeny a potraviny, ve kterých je nalezen alergen ve vyšším množství, než je přípustný limit, jsou vzhledem k možným dopadům na zdraví alergiků kvalifikovány jako nebezpečné," dodala.

Příčina kontaminace podle kontrolního orgánu zřejmě spočívala v nedostatečné sanitaci výrobního zařízení. Mimo Českou republiku byla kontaminovaná šarže potraviny distribuována do Slovinska a na Slovensko. Právě Slovinci SZPI na výrobek upozornili.

Křehké plátky pro firmu Racio vyráběla firma POEX Velké Meziříčí. Firma RACIO už danou šarži výrobku stahuje. Potravina má však trvanlivost do 21. dubna 2011, takže spotřebitelé ji mohou stále doma.

lab jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK