Produktivita práce v USA ve 3. čtvrtletí vzrostla o 1,9 procenta

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. listopadu (ČTK) - Produktivita práce mimo zemědělský sektor Spojených států rostla ve třetím čtvrtletí výrazněji, než se předpokládalo. Zvýšila se o 1,9 procenta, zatímco mzdové náklady klesly, uvedlo dnes americké ministerstvo práce.

Růstu produktivity práce za tři měsíce do konce září předcházel výrazný pokles. Za druhé čtvrtletí se snížila o 1,8 procenta, což byl její největší propad za téměř čtyři roky. Mzdové náklady se za třetí čtvrtletí snížily o 0,1 procenta, když v předchozím čtvrtletí o 1,3 procenta vzrostly.

Efektivita amerických pracujících se sice zvyšuje, ale tempo růstu produktivity je slabší než v minulém roce. Ekonomové to považují za příznivé znamení, podniky podle analytiků budou muset urychlit najímání dříve propuštěných lidí. Pro trh práce s vysokou nezaměstnaností by to byl příznivý vývoj.

V minulém roce se produktivita práce ve Spojených státech zvýšila o 3,5 procenta, což byl nejvyšší celoroční nárůst za šest let. Ukazatel se počítá jako množství produkce na hodinu práce.

Podniky za nejhorší hospodářské krize od 30. let 20. století snížily v USA počty pracovních míst mezi prosincem 2007 a prosincem 2009 o 8,4 milionu. Produktivita práce pak rostla díky tomu, že firmy byly schopné zvýšit produkci s nižším stavem lidí. Ekonomové si ale myslí, že mnohé podniky již dosáhly limitu, kdy již nelze současné zaměstnance více zatěžovat, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK