Na likvidaci panelů asi budou přispívat provozovatelé elektráren

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Provozovatelé slunečních elektráren s výkonem nad 30 kilowatů asi budou muset přispívat do fondu na budoucí likvidaci panelů po skončení jejich životnosti nebo ukončení činnosti zdroje. Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu to bude 1,10 koruny za kilogram panelů ročně, řekl dnes při sněmovních interpelacích ministr Martin Kocourek (ODS).

Úprava bude součástí nového zákona o podporovaných zdrojích energie. Do sněmovny by měl být podle ministra předložen koncem roku.

Fotovoltaické panely jsou nebezpečný odpad. Poplatek bude podle Kocourka příjmem Státního fondu životního prostředí. Fond bude dostávat 90 procent, obce s rozšířenou působností desetinu. Výnosy budou na zvláštním účtu fondu a budou použity pouze na likvidaci solárních panelů, uvedl Kocourek.

Podle něho už není možné uložit výrobcům zákonem povinnost zpětného odběru panelů v nějakém kolektivním systému. Povinnost likvidace starých panelů prý nelze dát ani výrobcům energie ze solárních zdrojů. Nejsou evidovaní, jsou většinou utajení, nemají vazbu k pozemku ani k provozování elektrárny, podotkl Kocourek. Pokud by provozovatel poplatek nehradil, hrozila by mu ztráta licence, dodal.

Ve schvalování je nyní hned několik novel zákonů, které mají omezit podporu fotovoltaiky a zabránit poměrně značnému zvýšení cen elektrické energie v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK