Koruna v úvodu týdne stagnovala k euru a oslabila k dolaru

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Koruna v úvodu týdne stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru. Kolem 11:15 se obchodovala těsně u pátečního závěru na 24,56 Kč/EUR a vůči dolaru odepsala 13 haléřů na 17,63 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Český statistický úřad dnes zveřejnil několik makroekonomických údajů. Z nich plyne, že přebytek zahraničního obchodu v září klesl na 12,4 miliardy korun, maloobchodní tržby zrychlily ve stejném období růst na 3,5 procenta, průmyslová výroba meziročně vzrostla o 12,2 procenta a české stavebnictví zrychlilo propad na 7,3 procenta. Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo, že míra nezaměstnanosti zůstala v říjnu na 8,5 procenta.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance byla dnešní data z domácí ekonomiky celkově dobrá, za odhady prý zaostala jen nezaměstnanost. "Koruna jako obvykle přešla bohatou nadílku čísel bez větší reakce a obchoduje se na 24,56 za euro, tedy na úrovni, kam se dostala po lehkém pátečním oslabení," uvedl. Domácí zprávy podle něj přesto mohou mít na měnu podpůrný vliv. Dopolední stagnace koruny znamená lepší výkonnost proti oslabujícím zlotému a forintu, na které doléhá pokles akcií v západní Evropě.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance koruna data naprosto ignoruje a ignorovat bude. Významnější prý pro ni bude pohyb eurodolarového trhu.

"Koruna je nyní stabilní a asi jí rozhodí jen máloco. Koruna bude dnes stagnovat a během měsíce má stále prostor k testování hladiny 24,20 CZK/EUR," doplnil Vladimír Pikora z Next Fiannce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK