Průmyslová výroba v Německu v září klesla nejvíc za téměř rok

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v září proti předešlému měsíci nečekaně propadla o 0,8 procenta a zaznamenala nejrychlejší pokles od loňského října. Spolkové ministerstvo hospodářství však v dnešní zprávě uvedlo, že oživení průmyslového sektoru největší evropské ekonomiky trvá, i když tempo růstu se zpomaluje.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávali v průměru po srpnovém růstu o 1,5 procenta další zvýšení výroby o 0,5 procenta. Dnešní údaje navazují na páteční zprávu, podle níž se průmyslové zakázky za září snížily o čtyři procenta, nejprudším tempem od počátku minulého roku, a ztratily veškerý srpnový přírůstek.

Propad táhl klíčový zpracovatelský sektor, kde výroba klesla o 0,9 procenta. Nejvíce se propadla produkce zboží dlouhodobé spotřeby jako automobilů nebo velkých domácích spotřebičů, klesla o 5,8 procenta. Produkce energetických společností naopak stoupla o 1,2 procenta a stavební výroba se zvýšila o 0,4 procenta.

"Z průmyslu nadále přichází rozhodující růstový impulz, růstový trend však podle očekávání slábne," sdělilo ministerstvo. "Vzhledem k podobně oslabené dynamice u zakázek by měl tento mírnější, stále však ještě růstový trend pokračovat," dodal úřad.

Podle předešlých dnešních údajů vzrostl německý vývoz v září o 22,5 procenta a obchodní přebytek se zvýšil o 30 procent na nejvyšší úroveň od října 2008. Vývoz je hlavním motorem největší evropské ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí rostla nejsilněji od sjednocení země v roce 1990. Ekonomové čekají ve třetím čtvrtletí zpomalení a výraznější utlumení růstu by mělo přijít zejména v příštím roce, kdy podle analytiků ekonomika zpomalí v důsledku vládních úspor a oslabení globálního růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK