Chrysler snížil čtvrtletní ztrátu, zlepšil celoroční výhled

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 8. listopadu (ČTK) - Americká automobilka Chrysler ve třetím čtvrtletí snížila čistou ztrátu o více než polovinu na 84 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč) ze 172 milionů dolarů ve druhém čtvrtletí. Oznámila to dnes firma. Zlepšila rovněž celoroční výhled.

Tržby společnosti mezičtvrtletně stouply o pět procent na 11 miliard dolarů. Firma neposkytla meziroční srovnání hospodářských výsledků, údaje za třetí čtvrtletí totiž letos zveřejnila poprvé od roku 2006, upozornila agentura AP.

Výsledky byly podpořeny silnou poptávkou po nové verzi modelu Grand Cherokee, kterou firma uvedla na trh v červnu. Automobilka pokračovala ve zlepšování své pozice na domácím trhu, na kterém má nyní podíl 9,6 procenta. Loni v létě po opuštění bankrotového režimu přitom její tržní podíl v USA činil pouze sedm procent.

Společnost Chrysler nyní předpokládá, že za celý letošní rok vykáže provozní zisk 700 milionů dolarů. V předchozí prognóze přitom počítala s provozním ziskem 200 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Chrysler v loňském roce vytvořil alianci s italským konkurentem Fiat. Ten nyní v Chrysleru vlastní pětinový podíl a ovládá rovněž jeho vedení. Fiat předpokládá, že do konce příštího roku zvýší svůj podíl v Chrysleru na 35 procent ze současných 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK