LMC: Počet nabízených pracovních míst stoupl meziročně o pětinu

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Počet nabízených pracovních pozic na portálech Jobs.cz a Prace.cz počátkem listopadu meziročně stoupl o 20 procent. Aktivita uchazečů o místo, vyjádřená počtem reakcí na inzerované pozice, se v říjnu proti létu zvýšila o osm procent. Nejvíce nabídek práce je z Prahy a Jihomoravského kraje, nejméně z Karlovarského kraje. Nejvyšší převis poptávky nad nabídkou je ve státní správě. Vyplývá to z údajů společnosti LMC, která oba portály provozuje.

Portál Jobs.cz na začátku listopadu hlásil 10.556 inzerovaných volných pozic na hlavní pracovní úvazek, portál Prace.cz 12.524. Ve srovnání s předchozím měsícem se jejich počet téměř nezměnil. V září a říjnu registrovaly portály častější reakce uchazečů na pracovní inzeráty. V září dosáhl počet reakcí téměř půl milionu, říjnová data byla podobná.

Mezi uchazeči o práci vede v atraktivitě oborů podle počtu reakcí administrativa, kde na jednu pracovní pozici reaguje 148 lidí. Na druhém místě je obor prodej a obchod (126 reakcí), následovaný bankovnictvím a finančními službami (124). Mezi obory, kam se hlásí méně uchazečů o práci, patří oborově úzkoprofilové oblasti, jako jsou informační technologie nebo farmacie, kde se počet odpovědí pohybuje mezi 19 až 23.

"Je zde patrná na jedné straně velká různorodost oborů typu administrativa, pod kterou spadá široké množství různých pracovních pozic, a naopak úzká specializovanost segmentů jako například informační technologie, kam se hlásí užší podíl zájemců o práci s odbornou specializací a zaměřením,“ vysvětlil analytik portálů Ondřej Mysliveček.

Z hlediska regionální nabídky pracovních pozic vede na portálech Jobs.cz a Prace.cz hlavní město. Praha se 44 procenty z celkového počtu inzerovaných pozic potvrzuje svoji dominantní pozici místa, kde je nejvíce příležitostí na trhu práce. Následují silný Jihomoravský kraj s regionální metropolí Brno a Středočeský kraj. Na opačném konci je nejnižší nabídka práce v Karlovarském a Zlínském kraji nebo na Vysočině.

Statistiky aktivních registrovaných životopisů z databáze portálů Jobs.cz a Prace.cz ukazují na to, že největší přetlak poptávky nad nabídkou práce je z hlediska porovnání vložených životopisů a otevřených volných pozic ve státní správě, kde připadá téměř 31 životopisů na jednu otevřenou pozici. Následují obory kultura, cestovní ruch a ubytování se zhruba 19 životopisy na pozici. Naopak v IT sektoru (vývoj aplikací a systémů) na jednu pozici připadá jeden registrovaný životopis. Vyrovnaný stav je také v oborech pojišťovnictví a farmacie.

Portál Jobs.cz je určen pro elitní pracovní pozice a uchazeče s vysokoškolským vzděláním, Prace.cz nabízí nejvíce pracovních nabídek pro všechny uchazeče na trhu práce. LMC nyní registruje 18.000 firemních zákazníků z ČR i zahraničí.

Filip Dušek vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK