Vláda projedná změny paragrafů týkajících se bydlení

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Vláda se bude ve středu zabývat návrhem novely občanského zákoníku, která má změnit paragrafy týkající se bydlení. Nová úprava má například pomoci řešit soudní spory o určení nájemného po ukončení regulace činží, omezí se přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka, nájemníci budou muset nahlašovat více údajů o osobách, které s nimi v bytě bydlí navíc. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

"Cílem je posílit smluvní volnost pronajímatelů bytů při nakládání s jejich vlastním majetkem. Důraz je však kladen na zachování nezbytné ochrany nájemníků," uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši činže, budou se moci podle návrhu obrátit na soud s žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Pro lepší orientaci soudů, ale především nájemců a pronajímatelů, připravuje MMR cenové mapy nájemného. Mají sloužit jako vodítko při hledání dohody.

V případě přechodu nájemného na dědice po smrti nájemníka omezuje návrh trvání takto převedeného nájmu na dva roky. Během této doby musí nový nájemce vyřešit svou bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem nebo změnou bydlení. Sociální klauzule ale vyjímá z dvouletého omezení osoby starší 75 let a nezletilé.

Výměny nájemních bytů mají být nově možné jen se souhlasem všech zúčastněných stran, tedy i majitelů. Novela má také zrušit pojem služebního bytu, zákon nově mluví o nájmu bytu na dobu výkonu práce pro pronajímatele.

Pokud si nájemník vezme do bytu další osoby, bude muset v případě schválení novely nahlásit majiteli o těchto lidech více údajů než dosud. Pokud je nesdělí, bude to možné považovat za hrubé porušení povinností nájemce, což se může stát důvodem pro výpověď z bytu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK