Nezaměstnanost klesla na loňskou úroveň, dál klesá stavebnictví

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla pod hranici půl milionu osob, kde byla naposledy před rokem, uvedlo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle Českého statistického úřadu, který používá jinou metodiku, míra nezaměstnanosti ve 3. čtvrtletí meziročně klesla na 7,2 procenta. Průmyslová výroba v září meziročně po srpnovém růstu vzrostla, rostly i maloobchodní tržby. Naopak stavební výroba zrychlila pokles a přebytek zahraničního obchodu v klesl na 12,4 miliardy korun.

Zlepšování situace na trhu práce, které bylo možné pozorovat v letních měsících, podle analytiků oslovených ČTK prozatím skončilo. Podniky sice v říjnu výrazně nepropouštěly, ale uchazeči o práci nebyli při hledání místa příliš úspěšní.

"V kostce lze říci, že stav ekonomiky není nejlepší, ale podniky dělají vše pro to, aby zvýšily své produkční kapacity a aby po odeznění hospodářského zpomalení mohly zvýšit svou produkci. To se ještě několik měsíců nestane, protože není pro koho vyrábět, spotřeba domácností totiž zůstává velmi slabá," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Z několika posledních čísel se ale podle ní nedají dělat velké závěry. "Inflace se rozhodně bát nemusíme. Koruna data naprosto ignoruje a ignorovat bude. Významnější pro ni bude pohyb eurodolarového trhu. Pro centrální banku dnešní statistiky signalizují, že není rozumné uvažovat o zvýšení úrokových sazeb v nejbližších měsících," míní Šichtařová.

Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 12,2 procenta po srpnovém růstu o 12,9 procenta. Jak poznamenal analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský, příznivou zprávou je, že se růst nesoustředí jen do jednoho či několika málo oborů. O více jak 14 procent meziročně rostlo hned sedm zpracovatelských odvětví.

ČSÚ dnes oznámil, že tuzemská stavební výroba v září meziročně zrychlila pokles na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že pokles stavebnictví odráží předchozí útlum ekonomiky a následné úspory firem, státu i domácností. "Investiční aktivita firem ještě stále zůstává u ledu a vedle toho začíná být méně aktivní i stát," poznamenal Dufek.

Maloobchodní tržby v září bez sezónního očistění meziročně zrychlily růst na 3,5 procenta, když hlavní podíl na zářijovém růstu měl stejně jako v srpnu vyšší prodej automobilů a nepotravinářského zboží. Podle analytiků ani po zářijových statistikách není přílišný optimismus na místě.

Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 12,4 miliardy korun, což je meziročně o 4,5 miliardy korun méně. Zahraniční obchod reflektuje podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka především oživení zahraniční poptávky. "Rychle roste vývoz do Německa i na Slovensko, dvou hlavních obchodních partnerů České republiky. V dovozu se projevují rostoucí ceny komodit ve světě," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK