Ropa sestoupila z dvouletého maxima, Brent je zpět pod 88 USD

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes ráno vystoupily na nový rekord za poslední dva roky, později se ale části zisků vzdaly. Značný vliv na jejich pokles měl vývoj na devizových trzích, kde se k růstu vrátil dolar. Pevnější americká měna tak poslala dolů nejen ropu, ale i další komodity, včetně zlata.

Krátce před 16:00 SEČ se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 87,70 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o půl procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil v podobném rozsahu na zhruba 86,50 USD. Ráno však cena WTI vystoupila až na 87,49 USD, kde byla naposledy před dvěma lety.

Ceny komodit vyjadřované v dolarech bez dalších vlivů zpravidla klesají, když dolar posiluje. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dneška zpevnil o více než půl procenta těsně k 77 bodům.

"Po silném růstu chuti riskovat z minulého týdne to dnes vypadá jako návrat k realitě a výběru zisků," poznamenali analytici finančního ústavu Danske Bank. "Globální akcie jsou v červených číslech a levnější je i ropa, i když se pořád drží blízko dvouletého maxima," dodali. Dow Jonesův index krátce po zahájení ztrácel asi 0,7 procenta.

Na devizových trzích se pozornost opět zaměřila na euro a na dluhové problémy některých zemí na periferii eurozóny. Euro ale také reagovalo na pokles průmyslové výroby v Německu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 87,70 88,11 New York - Nymex WTI prosinec 86,45 86,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK