Instalovaný výkon solárních elektráren překročil tisíc megawattů

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Instalovaný výkon solárních elektráren v tuzemsku již překročil tisíc megawattů a nadále prudce roste. K dnešnímu dni činil 1034 MW, sdělil na dotaz ČTK místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček. Na konci září dosahoval instalovaný výkon solárních zdrojů v ČR necelých 800 MW.

Celkový počet elektráren v současnosti činí 11.331. Od začátku letošního roku tak v Česku vyrostlo zhruba 5000 nových elektráren.

Energetický regulační úřad odhaduje, že do konce roku bude celkový instalovaný výkon solárních zdrojů přesahovat 1600 MW. "Jestli bude výstavba pokračovat dosavadním tempem, tak se bojím, že odhad 1600 MW bude ještě mírný," uvedl Němeček.

Kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren v příštím roce hrozí skokové zdražení elektřiny. Vláda již přijala opatření, která mají zdražení energie omezit. Chce například uvalit na solární zdroje 26procentní daň.

Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo od příštího roku obor částečně stabilizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK