USA mají další tisk peněz konzultovat s ostatními, říká Moskva

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. listopadu (ČTK) - Rusko se dnes přidalo na stranu Číny a požaduje, aby Spojené státy s ostatními zeměmi G20 konzultovaly, pokud chtějí do ekonomiky napumpovat další peníze. Řekl to dnes zmocněnec ruské vlády pro jednání na schůzce G20 Arkadij Dvorkovič. Schůzka se bude konat na konci tohoto týdne v jihokorejské metropoli Soul a zúčastní se jí mimo jiné i ruský prezident Dmitrij Medveděv.

"Ruský prezident bude trvat na tom, aby se taková opatření prováděla po předchozích konzultacích s ostatními členy (G20)," cituje Dvorkoviče agentura Reuters. Dvorkovič se ale vyvaroval toho, aby americkou politiku označil za chybnou.

Dvorkovič narážel na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zahájit novou fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Ta minulý týden uvedla, že v rámci QE2, jak se druhá fáze programu zkracuje, do konce druhého pololetí příštího roku nakoupí dluhopisy americké vlády v objemu až 600 miliard dolarů (asi 10,6 bilionu Kč).

Fed bude zároveň reinvestovat výnosy z papírů, které koupil dříve, takže celková částka podpory by se mohla vyšplhat až na 950 miliard dolarů (asi 16,8 bilionu Kč). Kvantitativní uvolňování spočívá právě v nákupech aktiv, k jejichž pořízení nechá Fed natisknout další peníze. Toto rozhodnutí bude podle pozorovatelů na schůzce G20 jablkem sváru.

Z postupu Fedu mají obavy mladé tržní ekonomiky, tedy i Čína a Rusko. Nově vytištěné peníze, které se po zásahu Fedu objeví v ekonomice, patrně zamíří právě do mladých tržních ekonomik. Představitelé těchto zemí se obávají, že příliv horkých peněz bude pro tyto země problém a možná povede ke vzniku nových bublin, tedy k nadhodnocení aktiv.

Spojené státy za jejich postup kritizuje hlavně Čína. Americký prezident Barack Obama ale postup Fedu obhajuje a tvrdí, že mandát centrální banky starat se o podporu růstu americké ekonomiky prospěje celému světu. Obama je v těchto dnech na návštěvě Indie a dalších asijských zemí a schůzky G20 v Soulu se rovněž zúčastní.

Dvorkovič řekl, že politika Fedu je vnitřní záležitostí, dodal však, že předchozí rozhodnutí členů G20 vyžadují v takových záležitostech konzultace. Krok Fedu by podle Dvorkoviče za určitých okolností mohl Rusku i pomoci, protože příliv kapitálu do Ruska je v současné době poměrně malý.

"Příliv kapitálu do Ruska je teď plus. Možná, že to není plus pro jiné rozvíjející se země jako je Brazílie nebo Čína, jejichž ekonomiky jsou přehřáté. Naše ekonomika přehřátá není," řekl Dvorkovič. Brazílie už si na znehodnocování dolaru také stěžovala a jako první vyslovila, že svět je na pokraji měnové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK