Poslanci by dnes měli schválit návrh na omezení fotovoltaiky

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Poslanci by dnes odpoledne měli schvalovat návrh, který omezí podporu výroby elektřiny ze slunečních elektráren. Vláda v něm navrhuje mimo jiné tříleté zdanění takto vyrobeného proudu sazbou 26 procent. Vztahovala by se na zdroje uvedené do provozu letos a loni. Další zdanění by mělo dopadnout na elektrárenské firmy, jež dostávají emisní povolenky. Z nich by měli odvádět darovací daň 32 procent.

Vláda reaguje na hrozbu, že kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů může zdražit elektřina v příštím roce pro domácnosti o více než desetinu. Pro firmy by mohla zdražit téměř o pětinu. Vláda proto v novele zavádí dotace distributorům elektřiny, kteří musí proud z obnovitelných zdrojů vykupovat za vyšší cenu.

Jedním z nástrojů, po kterém vláda sáhla, je zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy. Podle ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) mohou státu vynést až 1,7 miliardy korun. Srážková daň na tržby z prodeje elektřiny má vynést 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 10,7 miliardy korun, další miliarda má přijít ze státního rozpočtu. Od roku 2013 by stát financoval podporu této elektřiny nikoli jen z darovací daně, ale přímo z prodeje emisních povolenek určených na léta 2013 až 2012.

Zdanění výnosů ze solární elektřiny by se nemělo týkat zdrojů o výkonu do 30 kilowatt. Někteří poslanci ale navrhují tuto hranici zvýšit. Nejdále tímto směrem zamířil poslanec ODS Jaroslav Plachý, který navrhuje zvýšit hranici zdaňování až na 200 kilowatt. Zdůvodňuje to potřebou ochrany malých a středních investorů do slunečních elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK