ČSÚ dnes oznámí říjnovou inflaci, podle analytiků stoupla

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji spotřebitelských cen v říjnu. Podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK stoupla na 2,2 procenta ze zářijových dvou procent. Důvodem je růst cen potravin, zemního plynu a oděvů. Ve zbytku roku by se podle ekonomů měla inflace pohybovat těsně nad dvěma procenty.

"Meziroční inflace přidala v říjnu podle našeho odhadu další dvě desetiny procentního bodu a dostala se na 2,2 procenta, tedy nejvýš od března 2009. Za jejím říjnovým vzestupem stojí v drtivé míře rostoucí ceny potravin," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pro konec roku odhaduje meziroční inflaci na 2,1 procenta, rovněž během příštího roku by se měla podle něj držet těsně nad hranicí dvou procent.

Inflace není a ani nadále nebude pro ekonomiku podle analytika ČSOB Petra Dufka problémem. Inflaci bude i nadále brzdit slabá spotřebitelská poptávka, která často nedává prostor pro zvyšování cen. "A nezahálí ani konkurence na internetu, která rovněž limituje tradiční obchodníky ve zdražování," poznamenal Dufek.

Do konce roku čeká analytička Raiffeisenbank Helena Horská stejnou nebo jen o málo vyšší míru inflace než v říjnu. V průměru by podle ní inflace za letošní rok měla činit 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK