Americké akcie v pondělí klesly kvůli finančním titulům a dolaru

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily poté, co se minulý týden vyšplhaly až na dvouletá maxima. Dolů je tlačily finanční tituly a silnější kurz dolaru. Technologické tituly uzavřely bez výraznějších změn.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,33 procenta na 11.406,84 bodu a širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,21 procenta na 1223,25 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně stoupl o 0,04 procenta na 2580,05 bodu.

Finanční tituly oslabovaly poté, co americká centrální banka (Fed) minulý týden přislíbila, že ponechá úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni. "Negativní úrokové sazby nejsou pro finanční tituly zdravé. Banky navíc stále mají ve svých knihách mnoho špatných úvěrů," uvedl analytik Bruce Bittles ze společnosti Robert W. Baird & Co.

Na devizovém trhu euro oslabilo kvůli obavám investorů ohledně rozpočtových problémů v Irsku a některých dalších členských zemích eurozóny. Dolar naopak těžil z překvapivě příznivých údajů o říjnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,3917 USD. Vůči japonskému jenu se její kurz snížil o 0,9 procenta na 112,95 JPY, napsala agentura Reuters.

"Obavy ohledně dluhových problémů v eurozóně se stupňují," uvedla analytička Camilla Suttonová z firmy Scotia Capital. Dodala však, že slabost eura je podle jejího názoru pouze dočasnou záležitostí, protože dolar zůstává pod tlakem v důsledku uvolňování měnové politiky ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK