Japonské akcie oslabily po předchozím silném růstu

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily po silném růstu na předchozích obchodních seancích. Investoři nyní čekají na další ekonomické údaje ze Spojených států, aby mohli posoudit sílu tamního hospodářského oživení.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 0,4 procenta na 9694,49 bodu. Během předchozích čtyř obchodních seancí si připsal více než šest procent.

"Je čas na vybírání zisků," uvedl analytik Tomomi Jamašita ze společnosti Shinkin Asset Management. "Nikkei by potřeboval pomoc ze strany ostatních trhů, aby mohl pokračovat v růstu," dodal.

Vybírání zisků na tokijské burze zesílilo poté, co americké akcie sestoupily z dvouletých maxim, na která se vyšplhaly minulý týden. Investoři se však podle obchodníků vyhýbají rozsáhlejším prodejům, protože základní nálada na trhu zůstává příznivá.

Na devizovém trhu euro pokračovalo v poklesu kvůli obavám ohledně dluhových problémů v eurozóně. Kurz jednotné evropské měny vůči dolaru se propadl na více než týdenní minimum 1,3847 USD. Japonský jen posílil vůči dolaru i euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK