Inflace v říjnu zůstala na dvou procentech

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace v říjnu zůstala stejně jako v předchozím měsíci na dvou procentech. Ve srovnání se zářím spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta kvůli levnějším tuzemským rekreacím a některým potravinám. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali, že spotřebitelské ceny v říjnu meziročně porostou o 2,2 procenta.

Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i nadále ceny potravin, nealkoholických nápojů a také bydlení. Vyšší než loni byly zejména ceny mléka, a to o 11 procent, másla o téměř 23 procent, ovoce o 10,9 procenta, brambor o 52 procenta a kakaa o více než 16 procent.

V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 8,5 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 16,9 a tržní kleslo o 1,9 procenta. Ceny zemního plynu byly vyšší o 6,6 procenta, tepla a teplé vody o 3,4, vodného o 3,8, stočného o 4,9 procenta. O bezmála 12 procent vzrostly také ceny léků a jejich doplatků.

Zrychlení meziročního cenového růstu ČSÚ uvádí také v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot vzrostly o 14,5 procenta z 11,8 procenta v září.

Naopak nižší než loni byly ceny oděvů (o tři procenta) a obuvi o 1,5 procenta. O 11,4 procenta klesly ceny mobilních telefonů a osm procent ceny amatérského fotopříslušenství. O 13,2 procenta klesly i ceny aut.

"Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,7 procenta a ceny služeb o 2,2 procenta," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK