El País: Německo způsobilo další dluhovou krizi v eurozóně

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. listopadu (zpravodaj ČTK) - Německo svým tlakem na změnu lisabonské smlouvy a zavedení řízeného bankrotu v eurozóně způsobilo obnovení dluhové krize. Píše to dnes španělský deník El País. Rizikové prémie u státních dluhopisů, které jsou v podstatě pojištěním investorů proti případnému bankrotu zemí, se u řady zemí platících eurem vyšplhaly na historická maxima.

"Dva týdny pochybností dostaly do problémů země, jejichž tvrdé škrty ovlivňují výkon ekonomiky a tudíž narušují jejich schopnost splácet dluhy," řekl deníku Daniel Suarez ze společnosti AFI. Jeho slova směřují k poslednímu summitu Evropské unie, na němž se premiéři a prezidenti členských států připustily změny lisabonské smlouvy, která začala platit teprve v prosinci loňského roku.

Cílem změny má být především nahrazení současného záchranného fondu v roce 2013. Německo se snaží přesvědčit evropskou sedmadvacítku, aby fond vystřídal mechanismus řízeného bankrotu. Do nějž by se zapojili i soukromí investoři, kteří by v případě krachu některé ze zemí eurozóny souhlasily s odepsáním některých svých investic.

"Ochota Německa otevírat debatu o restrukturalizaci státního dluhu (odepsání investic investorů a nedodržení závazků bankrotujícího státu) je v tuto chvíli velmi škodlivá pro fiskální zdraví v eurozóně," doplnil José Carlos Diez ze společnosti Intermoney.

V reakci na opětovné obnovení debaty o schopnost některých zemí eurozóny splácet své dluhy Evropská centrální banka znovu začala nakupovat jejich dluhopisy. V největších potížích se kromě Řecka nyní nachází především Irsko, u nějž se navíc objevují obavy, že nebude schopné zvládnout špatný stav vlastního finančního sektoru. Možnost, že Irové budou muset nakonec požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny, který obsahuje zhruba 440 miliard eur, tedy téměř 11 bilionů korun, je tak stále pravděpodobnější.

Do skupiny rizikových zemí kromě Irska a Řecka spadá i Portugalsko, Španělsko a Itálie. "Trhy v posledních dnech nejistotu krutě trestají. Rizikové prémie Portugalska a Irska se v pondělí vyšplhaly na nová maxima. V Řecku se dokonce úplně vymykají. Nákaza se přitom šíří i do Španělska a Itálie, které se v posledních týdnech dostaly do obtížnější situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK