Dánský pivovar Carlsberg zvýšil čtvrtletní zisk o 30 procent

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 9. listopadu (ČTK) - Dánský pivovar Carlsberg ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 30 procent na téměř dvě miliardy dánských korun (zhruba 6,5 miliardy Kč) díky lepšící se spotřebitelské náladě a teplému počasí ve východní Evropě. Oznámila to dnes firma, která je čtvrtým největším producentem piva na světě. Navíc mírně zlepšila svůj celoroční výhled.

Tržby společnosti stouply na 17,7 miliardy dánských korun z 16,4 miliardy před rokem. Provozní zisk se zvýšil o 26 procent na 4,17 miliardy dánských korun. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuter odhadovali na 3,95 miliardy dánských korun.

Společnost Carlsberg nyní předpokládá, že za celý letošní rok vykáže provozní zisk přes deset miliard dánských korun. V předchozí prognóze přitom celoroční provozní zisk odhadovala na zhruba deset miliard dánských korun. V loňském roce firma na provozní úrovni vydělala 9,39 miliardy dánských korun.

"Ačkoli vidíme známky oživení trhu v důležitém východoevropském regionu, na některých trzích v severní a západní Evropě zůstávají podmínky obtížné," uvedl generální ředitel společnosti Jorgen Buhl Rasmussen. Dodal, že firma bude zasažena růstem nákladů na vstupy, což ji přinutí zvýšit prodejní ceny.

Carlsberg úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Budvar je od června 2007 výhradním importérem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK