Koruna stagnuje k euru i k dolaru

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Koruna začala dnešní obchodování silnější než v pondělí, následně se ale vrátila na pondělní závěrečné hodnoty a k euru se těsně před 11:00 obchodovala na úrovni 24,57 Kč/EUR. Také k dolaru česká měna stagnuje na pondělních 17,67 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Český statistický úřad dnes zveřejnil čerstvá data o vývoji indexu spotřebitelských cen, kurz koruny to ale neovlivnilo. Spotřebitelská inflace zůstala na dvou procentech, zatímco se čekalo zrychlení. "To je pro korunu lehce negativní, neboť se potvrzuje, že zvýšení sazeb přijde spíše později. Velký vliv na kurz ale nesledujeme," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Okolní středoevropské měny rovněž stagnují. Forint podle Vlka začal oslabením po oznámení rozpočtového deficitu, který po říjnu vysoce překračuje roční plán. "Spolu s forintem mírně oslabil i zlotý, ale v průběhu dopoledne obě měny ztráty umazávají díky vývoji na evropských akciových trzích, kde probíhá mírný růst," konstatoval Vlk.

Dolaru se dnes vrací síla, obchoduje se na úrovni 1,3860 vůči euru. "Mohou za to především problémy na evropské straně, kde se pozornost opět obrací k zadluženým ekonomikám jako Irsko či Portugalsko," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK