VV podpoří 26pct. daň na solární proud, má být uznatelný náklad

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Vládní Věci veřejné (VV) podpoří 26procentní daň na proud vyrobený ve slunečních elektrárnách o výkonu nad 30 kilowatt. O předloze, která omezuje podporu solárních elektráren, rozhodnou poslanci dnes. Věci veřejné ale budou následně chtít, aby byla tato srážková daň daňově uznatelným nákladem. Předloží příslušnou novelu, řekl po dnešním jednání poslaneckého klubu VV poslanec Michal Babák.

Babák ustoupil od návrhu, podle kterého by se dnes zákon vrátil do druhého čtení a daň by se snížila na 22 procent. Klub podpořil model, podle kterého zůstane 26 procent, ale půjde odečíst z daňového základu. Podle Babáka jde o dohodu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS).

"Přichystáme novelu zákona o dani z příjmu, který bude řešit uznatelnost nákladů odvodu. Budeme mít podporu koaličních partnerů," uvedl Babák. Podle místopředsedy VV Jaroslava Škarky budou dnes poslanci hlasovat pro novelu závazně.

Daň 26 procent má platit podle předlohy tři roky. Novela také zdaňuje 32 procenty bezplatné emisní povolenky a zvyšuje poplatky za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

Vláda tím reaguje na hrozbu, že kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů může zdražit elektřina v příštím roce pro domácnosti o více než desetinu. Pro firmy by mohla zdražit téměř o pětinu. Vláda proto v novele zavádí dotace distributorům elektřiny, kteří musí proud z obnovitelných zdrojů vykupovat za vyšší cenu.

Věci veřejné se obávají podle Škarky toho, že předloha by mohla zvýšit ceny tepla. Připraví proto rozbor a pokud by teplo podražilo, napíšou a předloží další novelu, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK