Britskému Vodafonu klesl pololetní zisk, prodá podíl v SoftBank

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. listopadu (ČTK) - Britské společnosti Vodafone, podle tržeb největšímu mobilnímu operátorovi na světě, klesl ve fiskálním pololetí očištěný zisk o 2,8 procenta na 7,4 miliardy liber (asi 211 miliard Kč). Zisk i přes pokles překonal očekávání analytiků. Podnik v dnešní zprávě také zvýšil výhled zisku za celý rok a oznámil, že prodá svůj podíl v japonském operátorovi SoftBank za 3,1 miliardy liber.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters odhadovali zisk Vodafonu na 7,3 miliardy liber. Pololetní tržby podniku vzrostly o 1,8 procenta na 22,6 miliardy liber a mírně překonaly předpověď 22,3 miliardy od analytiků. Dobře si vedly všechny regiony včetně amerického operátora Verizon Wireless, který je společným podnikem se skupinou Verizon.

Britský operátor dnes uvedl, že bude pokračovat v prodeji aktiv, v nichž nemá majetkovou kontrolu, protože si někteří investoři stěžovali, že nepřinášejí užitek. Vodafone nedávno prodal podíl i v China Mobile za 6,5 miliardy dolarů (zhruba 114,6 miliardy Kč).

Na celý fiskální rok do konce března Vodafone odhaduje zisk na 11,8 miliardy až 12,2 miliardy liber, když v předchozí předpovědi uváděl 11,2 miliardy až 12 miliard. Předpověď zlepšil díky tomu, že mu tržby rostou proti očekávání výrazněji.

Akcie skupiny Vodafone v Londýně stouply o 2,1 procenta na 178,70 pence. Emise podniku vzrostla o 16 procent od července, kdy Vodafone obměnil svou strategii; v září pak prodal podíl v China Mobile. Platbu za SoftBank dostane ve dvou tranších, a to letos v prosinci a v dubnu 2012, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK