Schodek britské obchodní bilance za září klesl na 8,2 mld. GBP

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. listopadu (ČTK) - Schodek britské obchodní bilance za září klesl, ale méně než se očekávalo. Deficit se snížil na 8,228 miliardy liber (234,7 miliardy Kč), ale příliš se tak nevzdálil od červencového rekordu 8,506 miliardy, uvedl dnes centrální statistický úřad Británie.

V srpnu dosáhl britský obchodní schodek 8,473 miliardy liber. Statistiky naznačily také, že se zvyšují tlaky na růst cen. Bez zahrnutí ropy a položek s kolísavými cenami se vývozní i dovozní ceny za září zvýšily o 0,9 procenta.

"I když je nemoudré číst příliš z těchto kolísavých měsíčních dat, tyto zvraty se zdají být v souladu s dalšími znameními počátečních inflačních tlaků ve světové ekonomice," reagoval analytik Simon Hayes z Barclays Capital.

Znepokojivá čísla o obchodu a další dnešní nepříznivé údaje z britského trhu s realitami posilují obavy, že zahraniční poptávka nebude stačit, aby překonala potíže, které britskou ekonomiku čekají v příštím roce. Británie chystá rozsáhlé rozpočtové škrty a zvýšení daně z přidané hodnoty.

Britská ekonomika předvedla mezi dubnem a zářím nejlepší šestiměsíční výsledek za desetiletí. Ekonomové ale předpokládají, že tempo růstu neudrží.

Vývoz za září vzrostl na 22,353 miliardy ze srpnových 21,870 miliardy liber. Dovoz do Británie se zvýšil na 30,581 miliardy z 30,343 miliardy liber za srpen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK