Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektráren

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Poslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Vláda se novelou zákona snaží odvrátit hrozbu skokového zdražení elektřiny. S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje.

Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt. Poslanci dnes hlasovali o několika návrzích na zvýšení této hranice, nejvyšší zněl, aby se zdaňovalo až od výkonu 200 kW. Žádný z nich ale sněmovna neschválila.

Vláda odhaduje, že kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu. Zákon proto zavádí dotace distributorům elektřiny, kteří musí proud z obnovitelných zdrojů vykupovat za vyšší cenu. Proud by pak podle vlády mohl zdražit shodně pro domácnosti i firmy o 5,5 procenta.

Zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy má státu vynést až 1,7 miliardy korun. Srážková daň na tržby z prodeje elektřiny má vynést 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 10,7 miliardy korun, další miliarda má přijít ze státního rozpočtu. Od roku 2013 by stát financoval podporu této elektřiny nikoli jen z darovací daně, ale přímo z prodeje emisních povolenek určených na léta 2013 až 2020.

Sněmovna dnes nehlasovala o záměru poslance Věcí veřejných Michala Babáka, který chtěl vrátit novelu do druhého čtení, aby mohl vznést návrh na snížení srážkové daně z proudu na 22 procent. VV chtějí místo toho připravit novelu zákona o daních z příjmů, která upraví zákon tak, aby bylo jasné, že tuto daň je možné odečíst z daňového základu. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance ujistil, že podle výkladu ministerstva financí jde skutečně o daňově uznatelný náklad.

V diskusi poslanec ČSSD Jeroným Tejc vyzval poslance, aby v souladu se zákonem o střetu zájmů oznámili, zda se jich toto téma dotýká, protože třeba do takové elektrárny investovali. Další sociální demokrat David Rath několikrát vyzval premiéra Petra Nečase a další členy vlády, aby se zaručili za to, že kvůli tomuto návrhu nehrozí státu žádné arbitráže. Vyzval je dokonce, aby se za to zaručili svým majetkem.

Zpravodaj k novele a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban však zastává jiný názor. "Myslím, že to je dobrý zákon," konstatoval po jeho schválení.

Novelu nyní dostane k projednání Senát. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky Václav Klaus. Ten již dnes řekl, že nebude blokovat žádné iniciativy v tomto směru.

Podle aktuálních údajů Energetického regulačního úřadu funguje nyní v tuzemsku 11.331 slunečních elektráren. Úřad navíc odhaduje, že do konce roku celkový instalovaný výkon solárních zdrojů přesáhne 1600 MW. Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Jiný zákon, který parlament schválil již dříve, umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo od příštího roku obor částečně stabilizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK