Nečas:Cena elektřiny v roce 2011 nevzroste o víc než 5,5 procenta

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Nárůst cen elektřiny v příštím roce nepřesáhne 5,5 procenta, řekl premiér Petr Nečas krátce poté, co sněmovna přijala novelu omezující podporu fotovoltaiky. Premiér považuje za "nesmírně důležité", že se vláda na tomto návrhu shodla a nalezla konkrétní řešení problému. Kabinet svým postupem podle premiéra zabránil závažným ekonomickým problémům a nebojí se případných arbitráží.

"Nedělat nic by znamenalo, že v příštím roce by koncová cena pro domácnosti vzrostla o 12 procent a pro podnikatelskou sféru o 18 procent," zdůraznil premiér. Podobný nárůst by měl podle něj závažné dopady nejen na sociální situaci domácností, ale i na energeticky náročná odvětví průmyslu jako jsou hutě, slévárny, chemický průmysl, petrochemie či gumárenství nebo výroba plastických hmot. Podle něj by v těchto oblastech hrozilo propouštění, odchod investorů, ale i arbitráže.

Poslanci dnes přijali novelu zákona, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) uvedl, že opozice vnímá plnou odpovědnost vlády za případné budoucí arbitrážní spory. Přesto ale návrh označil za dobrý kompromis, který zajistí, aby ceny energií nevzrostly. Upozornil také na to, že ČSSD předložila několik pozměňovacích návrhů, které by zvýšily hranici, od které se bude platit 26procentní srážková daň. "Chtěli jsme vyjít vstříc těm nejmenším producentům energie, kteří mají ty panely pouze na střechách. Tento návrh ale schválen nebyl," podotkl Urban.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je konečná verze návrhu kompromisem. "Já jsem přesvědčen, že daň se vyměřuje vždy rok dopředu, a tady nejde o retroaktivitu. Nejsem ale přesvědčen, že mají mít stejné podmínky ty elektrárny, které jsou na střechách, s těmi, které jsou na zemědělské půdě," uvedl po jednání Filip.

Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí poznamenala, že poslanci této strany se nyní budou zabývat tím, zda přijetím návrhu nedojde ke zdražení tepla. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík si myslí, že ceny tepla by růst neměly. "Teplárny získaly emisní povolenky v řádu 4,5 miliardy euro. Pokud nyní konstatují, že budou muset zvyšovat ceny tepla z důvodu zdanění těch povolenek, tak se domnívám, že nemluví pravdu, že je to úplně jiný důvod, kvůli kterému budou zdražovat," řekl Gazdík.

V příštím roce bude kompenzace nárůstu cen z obnovitelných zdrojů vyžadovat nalezení asi 11,7 miliard korun, a to ze tří zdrojů, připomněl premiér. Zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy má státu vynést až 1,7 miliardy korun. Srážková daň na tržby z prodeje elektřiny, která bude daňově uznatelným nákladem, má vynést 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 10,7 miliardy korun, další miliarda má přijít ze státního rozpočtu.

"Vláda garantovala, že nebude ani pro podnikatele ani pro domácnosti nárůst cen vyšší než 5,5 procenta. To vyžaduje onu intervenci z veřejných zdrojů," upozornil ministr financí Miroslav Kalousek. On i Nečas připustili i možný nižší nárůst, pokud kromě vládní intervence zapůsobí i "pozitivní vývoj na trhu", tedy pokles cen tzv. silové elektřiny. Přesnější údaje by mohly být podle premiéra k dispozici na konci listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK