Analytici: Ekonomika ve 3. čtvrtletí stoupla meziročně o 2,5 pct

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK meziročně o 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt stoupl podle odhadů o 0,6 procenta. Předběžná data o vývoji HDP zveřejní Český statistický úřad v pátek 12. listopadu.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika stoupla o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,1 procenta.

"Indikaci příznivého vývoje české ekonomiky ve 3. čtvrtletí poskytují data a odhady ze zahraničí a informace o vývoji domácího průmyslu. Naopak výdaje domácností a šetření veřejného sektoru ekonomice příliš nepomáhají," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok odhaduje růst na 2,1 procenta.

Růst byl i podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zřejmě tažen průmyslem, dopravou a s průmyslem souvisejícími službami. Celoroční růst HDP odhaduje na dvě procenta, zároveň ale nevylučuje ani ještě lepší výkon ekonomiky.

Naopak nižší meziroční růst očekává analytička Raiffeisenbank Helena Horská, a to 2,1 procenta. Důvodem je podle ní zhoršující se export.

"Samozřejmě nelze vyloučit překvapení směrem vzhůru, avšak stále bereme v úvahu, že jde jen o první odhad bez jakýchkoliv dalších podrobností o jeho struktuře. Přesnější data o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí budou k dispozici až v prosinci," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který odhaduje meziroční růst na 2,2 procenta.

Výhled ekonomiky je ale podle něj příznivý. "Otazník vidím především u výhledu na rok 2011. Nejistoty z vývoje zahraniční poptávky zůstávají vysoké, zatímco na domácí poptávku zatím nelze příliš spoléhat. Vládní sektor bude šetřit, domácnosti rovněž ekonomiku příliš nepodpoří a investice jsou ještě pořád v útlumu," uvedl.

Odhad růstu ekonomiky ve 3. čtvrtletí Mezičtvrtletní vývoj Meziroční vývoj Patria Finance 0,6 % 2,5 % Česká spořitelna 0,6 % 2,5 % Komerční banka 0,6 % 2,5 % UniCredit Bank 0,6 % 2,5 % Raiffeisenbank 0,2 % 2,1 % ČSOB 0,3 % 2,2 %

Zdroj: Instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK