ERÚ potvrdil snížení výkupních cen do fotovoltaiky o polovinu

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes oficiálně zveřejnil výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok, které výrazně omezí budoucí příjmy investorů do fotovoltaiky. Pro zdroje s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena sníží o více než polovinu, tedy ze současných 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Snížení výkupní ceny umožňuje ERÚ novela zákona z letošního roku, která má zabránit dalšímu prudkému rozvoji solárních elektráren. Dosud mohl regulátor měnit výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů jen o pět procent ročně. To však do fotovoltaiky nalákalo řadu investorů s vidinou vysoké státní podpory garantované na 20 let.

Investoři se nyní snaží dokončit své projekty do konce roku, aby mohli ještě vydělat na výhodně nastavených podmínkách. Pokud svou elektrárnu připojí do konce prosince, získají nynější výkupní cenu přes 12.000 za MWh. Od ledna se jim však příspěvek sníží o více než o polovinu. U elektráren s výkonem mezi 30 a 100 kW se výkupní cena sníží z 12.150 na 5900 Kč/MWh. Výkupní ceny ostatních obnovitelných zdrojů pro příští rok se příliš nezměnily.

ERÚ očekává, že se snížením výkupní ceny v příštím roce omezí investice do fotovoltaiky o několik stovek megawatt. V příštím roce má navíc začít platit zákon, který zruší cenové zvýhodnění solárních elektráren umístěných na zemi a umožní podporu jen střešním panelům. Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku na začátku listopadu přesáhl 1000 MW a ke konci roku podle ERÚ zřejmě překročí 1600 MW.

Kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren pro příští rok hrozilo skokové zdražení elektřiny. Sněmovna dnes schválila novelu, která podporu fotovoltaiky omezuje. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Novela by měla zajistit, že proud by mohl zdražit pro domácnosti i firmy o 5,5 procenta. "V příštím roce nepřesáhne nárůst cen elektřiny 5,5 procenta," uvedl krátce po schválení novely premiér Petr Nečas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK