ČEZ táhl pražskou burzu vzhůru, index PX posílil o 0,68 procenta

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, hlavní index PX posílil o 0,68 procenta na 1172 bodů. Na růstu měla hlavní zásluhu stoupající emise energetické společnosti ČEZ, rostla také Komerční banka a těžební NWR, vyplývá ze závěrečných informací burzy. Středoevropské a západoevropské trhy všeobecně rostly, a to většinou do jednoho procenta, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Pražskou burzu táhla výrazně vzhůru elektrárenská firma ČEZ, jejíž výsledky za třetí čtvrtletí překonaly odhady trhu. Čistý zisk společnosti za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 15 procent na 40,2 miliardy Kč hlavně vlivem poklesu cen elektřiny. Tržby přitom meziročně vzrostly o tři procenta na 144,39 miliardy Kč. Akcie elektrárenského gigantu posílily o 2,55 procenta na 784 Kč, s objemem obchodů téměř 819 milionů korun byly v Praze nejobchodovanější a v systému předních akcií SPAD také posílily nejvýrazněji.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky předpověděl, že dnes ohlášené snížení plánovaných kapitálových výdajů ČEZ by se mohlo odrazit v mírném zvyšování cílových cen. Akcie společnosti totiž byly v posledních týdnech pod silným prodejním tlakem, hlavně kvůli nové darovací dani na emisní povolenky. "Z tohoto důvodu budeme v následujících týdnech aktualizovat naši cílovou cenu a doporučení," uvedl Němý a připomněl, že doporučení Komerční banky v současné době zní "držet" s cílovou cenou 960 Kč.

Burze k růstu pomáhaly také akcie dnes druhého nejobchodovanějšího titulu, Komerční banky, které si připsaly 0,45 procenta na 4239 Kč při objemu obchodů více než 371 milionů korun.

Dařilo se rovněž cenným papírům těžební společnosti NWR, které zdražily o 1,57 procenta na 219,40 Kč. O 2,28 procenta na 412 Kč si pak polepšila mediální CME.

Rakouská Erste Bank během dne ztrácela, v závěru se však dostala k nule a uzavřela na pondělní hladině 813 Kč.

Z více obchodovaných titulů klesala Telefónica O2, jejíž akcie zlevnily o 0,76 procenta na 390,50 Kč.

Objem obchodů v systému SPAD se dnes hlavně díky emisi ČEZ vyhoupl k 1,65 miliardy korun, přitom za poslední rok podle serveru Patria Online činí průměrně 1,244 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK