Ropa obnovila růst, ceny jsou na nových maximech za dva roky

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k růstu a vystoupily na nová maxima za poslední dva roky. Zájem je ale také o další komodity, které zdražují v reakci na slábnoucí dolar a známky pokračujícího oživení americké i globální ekonomiky. Trh ale čerpal optimismus i z nové výroční zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která nastínila další růst cen.

Kolem 17:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 88,80 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší skoro o půl procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu a dostal se na téměř 87,40 USD.

Ropa měla už v pondělí snahu zlevňovat, nakonec se ale vrátila k růstu. Její cena se tak pohybuje na nejvyšších úrovních od října 2008. IEA ve své výroční zprávě nastínila, že do roku 2015 se mohou ceny ropy dostat nad 100 dolarů za barel a za dalších 20 let až nad 200 dolarů.

"Doba levné ropy je podle našeho názoru minulostí. Abychom na straně nabídky i poptávky našli rovnováhu, budeme do budoucna zřejmě potřebovat i vyšší ceny," poznamenal hlavní ekonomik IEA Fatih Birol.

Pro analytiky ale cena 100 dolarů za barel, s kterou IEA počítá do roku 2015, není pádným důvodem k tomu, aby cena teď pokračovala v růstu. "Těch 100 dolarů za barel je čtyři pět let daleko. Moc velkou podporu cenám ropy to nepředstavuje," řekl analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob. Na ceny teď může naopak nepříznivě zapůsobit růst kurzu dolaru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 88,77 88,46 New York - Nymex WTI prosinec 87,37 87,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK