Americké akcie v úvodu obchodování mírně oslabovaly

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem a ve ztrátách setrvaly prakticky celou první polovinu dne. Podle analytiků ale pokles není překvapivý, protože trh má za sebou pět týdnů růstu a slabá korekce je namístě. Pro další růst hovoří například vlna fúzí a akvizic, ale i postupné zlepšování stavu americké ekonomiky, k němuž podle očekávání přispěje i centrální banka.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.369 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,3 procenta. Širší index S&P 500 měl podobnou ztrátu a pohyboval se v blízkosti 1218 bodů, index Nasdaq Composite ve stejnou dobu ztrácel asi 0,2 procenta a nacházel se blízko 2575 bodů.

Indexy jsou nyní blízko důležitých technických úrovní, které vymezují pokles od relativního maxima z roku 2007 do relativního minima v březnu 2009. Trh ale zatím nachází podporu v dalších fúzích, které byly oznámeny v odvětví energetiky a vyspělých technologií.

"Myslím, že půjdeme ještě výš," poznamenal analytik společnosti Cantor Fitzgerald & Co Marc Pado. Index S&P 500 za dva měsíce přidal zhruba 17 procent a nyní si podle analytika jen vzal pauzu. Výhled na zbytek roku je velmi příznivý, dodal Pado.

Zhruba 34 procent přidaly akcie producenta zemního plynu Atlas Energy, které se tak dostaly nad 42 dolarů za kus. Pomohla jim zpráva, že firmu za zhruba 3,2 miliardy dolarů (asi 56,4 miliardy Kč) převezme její větší rival Chevron. Index energetických titulů díky tomu vykazoval zisk zhruba 0,7 procenta.

Asi šest procent přidaly akcie internetové společnosti Yahoo, a dostaly se tak vysoko nad 17 dolarů. Objevily se totiž neoficiální informace, podle nichž může být Yahoo znovu terčem převzetí. Informované zdroje tvrdí, že soukromí investoři oslovili zakladatele čínského portálu Alibaba s návrhem, aby se s nimi pokusil Yahoo převzít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK