Ambac se s USA soudí o daňové přeplatky; obává se bankrotu

09.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americká společnost Ambac Financial Group postavila před soud Spojené státy. Správce daně Internal Revenue Service (IRS), což je státní orgán, totiž firmě pohrozil, že jí vezme daňové přeplatky v objemu zhruba 700 milionů dolarů (asi 12,3 miliardy Kč). Pokud by úřad hrozbu splnil, Ambac by patrně neměl jinou možnost, než vyhlásit bankrot.

Ambac je jedním z předních pojistitelů obligací. Firma se do problémů dostala hned na začátku finanční krize v roce 2007 a nyní funguje v režimu soudní ochrany před věřiteli. Vzhledem k tomu, že má značně napnuté finance, každý nečekaný výpadek v hotovostních tocích bezprostředně ohrožuje i její existenci. Na reorganizaci firmy teď dohlíží konkurzní soud.

Správce daně teď zkoumá, kdy a za jakých podmínek přeplatky poukazoval na účet firmy. Platby se vztahují ke ztrátám, které Ambac utrpěl při transakcích s úvěrovými swapy. Firma uvedla, že IRS může podat podnět, aby vyplacené peníze dostala zpět. Mluvčí IRS Dean Patterson zatím kroky firmy nekomentoval.

Ambac chce proto přesvědčit soud, aby snahu IRS zablokoval. Firma rovněž uvedla, že z let 2003 až 2008 nemá žádné daňové nedoplatky. Firmu Ambac zastupuje partner advokátní kanceláře Dewey & LeBoeuf LLP Peter Ivanick. Ten řekl, že pokud by IRS v krátké době získala souhlas vyplacené daňové přeplatky firmě zabavit, schopnost firmy úspěšně provést reorganizaci bude ohrožena, ne-li znemožněna.

IRS se začala zajímat o účetní postupy, na jejichž základě firmě vznikl nárok na vrácení daně. Firma předpokládala, že bude moci proti budoucím daním započítat provozní ztrátu 7,3 miliardy dolarů. V pondělí se Ambac rozhodl požádat o soudní ochranu před věřiteli, ačkoliv trh očekával, že s reorganizací firma ještě nějaký čas počká.

Vzhledem k tomu, že Ambac má problémy už asi tři roky, akcie firmy začaly prudce klesat už v roce 2007. Tehdy se prodávaly až za 90 dolarů, ale už na konci téhož roku klesly asi na 25 dolarů. Před dvěma lety už se prodávaly za zhruba 1,50 USD. Další propad přišel dnes, kdy akcie spadly o zhruba 55 procent na 23 centů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK