Akcie v USA klesly druhý den za sebou v čele s finančními tituly

10.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. listopadu (ČTK) - Akcie v USA klesly druhý den za sebou, jejich prodej se zrychlil před závěrem obchodování. Dolů šly hlavně akcie finančních a komoditních firem. Nejsilnějšími podněty pro vybírání zisků byl náhlý pokles eura a oslabení na trhu vládních obligací před koncem obchodování.

Index Dow Jones klesl o 60,09 bodu na 11.346,75 bodu, tedy o 0,53 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o dvě třetiny procenta na 2562,98 bodu, když o 17,07 bodu přišel. Cena zlata během obchodování v USA posunula rekord na 1424,30 dolaru za unci, a to čtvrtý den za sebou.

Emise finančních společností, které nerostly již během dne, zasáhl odpoledne růst úrokových sazeb. Ceny firem produkujících kovy a energie, kterým se zpočátku vedlo dobře, se ranních zisků vzdaly, když ceny některých komodit náhle klesly z vysokých hodnot.

"Komoditní tituly byly ráno velmi silné a na špičce trhu," uvedl akciový analytik společnosti MF Global z Chicaga Nick Kalivas. "Jak dolar během dne zpevnil, část z tohoto růstu komodit to sebralo," dodal.

Na devizovém trhu posílil dolar, protože euro oslabily obavy z vládních dluhopisů Irska a Portugalska a na měnu působil i růst výnosů amerických vládních obligací. Kurz eura klesl o 1,1 procenta na 1,3774 USD a podle některých obchodníků by se mohl v následujících dnech sesunout těsně pod 1,37 USD. Euro vůči japonskému jenu oslabilo o 0,3 procenta na 112,59 JPY a dolar k jenu vzrostl o 0,7 procenta na 81,74 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK