Japonské akcie dál zpevňují, jsou nejvýše od června

10.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše od konce června. Vzhůru se vydaly především banky, jimž prospěla zpráva, že většina velkých finančních domů v Asii nebude podléhat novým globálním pravidlům bankovní regulace. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který tudíž smazal část vysokých ztrát z předchozích dnů.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 136,03 bodu a den uzavřel vyšší o 1,4 procenta na 9830,52 bodu. Tak vysoko naposledy zavíraly před čtyřmi měsíci, respektive 24. června. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,6 procenta na 852,98 bodu.

Akcie bank reagovaly na zprávu listu Financial Times. Ten s odkazem na zdroje obeznámené s agendou nadcházející schůzky G20 v Soulu napsal, že mezi delegáty se rýsuje návrh, aby se globální regulační úřady zaměřily na velké banky s globální působností. Přísných pravidel by tak zřejmě zůstaly ušetřeny ty banky, které se zaměřují na domácí trh.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který tak smazal alespoň část vysokých ztrát z předchozích dnů. Americká měna si výrazné zisky připsala už během úterý, v Asii se ale růst zastavil a kurz pak narazil na silnou hranici odporu. Zotavovat se totiž začaly rovněž ceny drahých kovů, jejichž přechodný pokles dolaru prospíval.

Euro, které v úterý oslabilo zhruba o jedno procento kvůli novým obavám z finančních problémů části zemí eurozóny, se dvakrát odrazilo od hranici podpory 1,3735 USD. Oživení ale bylo omezené. Dolar se nedokázal dostat za 82 jenů, kde se objevily prodejní pokyny mimo jiné i ze strany japonských exportérů.

"Když se podíváte na poslední dny, tak dolar se trochu posunul," řekl globální šéf devizové strategie ve finančním ústavu Crédit Agricole CIB v Hongkongu Mitul Kotecha. "Zdá se, že to je významný obrat. Příliš daleko se podle mě (dolar) nedostane, ale je vidět, jak moc trh počítal s dalším poklesem dolaru," dodal.

Dolarový index, který sleduje kurz dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 77,88 bodu, kde nebyl od konce října. Později se vrátil na zhruba 77,80 bodu. Euro k dolaru oslabilo až na 1,3735 USD a od minulého týdne, kdy vystoupilo až na 1,4283 USD, už ztratilo kolem čtyř procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK