Čtvrtletní zisk banky ING kvůli odpisům klesl na 371 milionů eur

10.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 10. listopadu (ČTK) - Nizozemský finanční ústav ING hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 371 milionů eur (asi 9,1 miliardy Kč). To je proti stejnému období loni pokles asi o 26 procent. Za zhoršením hospodaření byla hlavně nutnost odepsat hodnotu její pojišťovací součásti ve Spojených státech.

ING je jednou z bank, která se na začátku finanční krize dostala do vážných problémů, z kterých jí musela pomáhat vláda. Banka se nyní chystá vyčlenit ze své organizační struktury dvě pojišťovací divize a jejich akcie nabídne na burze.

Výše odpisu pojišťovací součásti v USA dosáhla 513 milionů eur. Pokud by tyto položky nebrala letos ani loni v úvahu, pak by základní čistý zisk vzrostl na 1,04 miliardy z předchozích 727 milionů eur. Dařilo se bankovní divizi, která výrazně zvýšila marže. Levně si totiž půjčovala peníze a pak je za vysoký úrok nabídla jako úvěr.

Základní zisk mírně zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 1,05 miliardy eur. Solidní růst v divizi přímého bankovnictví ING Direct převážil na slabším příjmem divize pojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK