Výbor doporučil Senátu přijmout dvě vládní úsporné novely

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Senátní hospodářský výbor dnes doporučil Senátu, aby schválil vládní úspornou novelu daní z příjmů a vládní návrh na omezení podpory stavebního spoření. Senát má o nich hlasovat v pátek. Horní komora má také jednat o návrhu na omezení sociálních výdajů a na snížení státního příspěvku politickým stranám. Výbor se dnes návrhem na snížení státního příspěvku politickým stranám také zabýval, k němu ale žádné stanovisko nezaujal.

Vládní návrh novely zákona o daních z příjmů počítá například se zdaněním náhrad poslanců, zdaněním platu prezidenta nebo se zavedením tzv. povodňové stokoruny. Novela vyvolala rozpaky u senátorů jak ODS, tak ČSSD. Zpravodaj Petr Pakosta (ODS) nakonec navrhl doporučující usnesení, ačkoli měl výhrady například ke zdanění náhrad. Jak zdůraznil, náhrada je od slova nahradit, tedy proplatit vynaložené výdaje. Snahu zdanit náhrady a současně je zatížit odvody na zdravotní a sociální pojištění označil za "mimořádný politický masochismus".

Předseda výboru Jan Hajda (ČSSD) navíc zkritizovat snížení slevy na poplatníka o 100 Kč měsíčně, tzv. povodňovou stokorunu. Opatření má platit pouze příští rok. Nelíbilo se mu, že by ji platil člověk s platem 10.000 korun i 100.000 korun měsíčně. Připomněl také, že parlament v roce 2006 schvaloval návrh na úvěr od Evropské investiční banky na protipovodňová opatření. Z něj ale podle jeho informací ČR vyčerpala jen polovinu, protože bylo schváleno jen asi 30 procent projektů. Starostové prý nejsou schopni plnit náročná požadovaná kritéria.

Výbor doporučil také schválit novelu zákona o stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Opoziční ČSSD ale považuje některá opatření v této novele za retroaktivní, tedy působící zpětně. Chce se proto, pokud bude novela platit, obrátit na Ústavní soud. Sociálnědemokratičtí členové výboru dnes také zdůrazňovali, že tato změna podkope důvěru občanů ve stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK