Euro oslabilo kvůli obavám ohledně irských dluhů

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. listopadu (ČTK) - Euro dnes oslabilo kvůli pochybnostem ohledně schopnosti Irska splácet dluhy. Tyto pochybnosti odvrátily pozornost investorů od summitu skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 v Jižní Koreji, na kterém by se měli politici pokusit zmírnit neshody ohledně devizových kurzů.

Kolem 16:00 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,3656 USD. Oslabila rovněž vůči japonskému jenu, švýcarskému franku a britské libře, napsala agentura Reuters.

"Je jasné, že problémy se solventností v Irsku nebyly vyřešeny," uvedl analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman. Většina analytiků oslovených agenturou Reuters se domnívá, že Irsko pravděpodobně nevydrží současný tlak na státní finance a nejpozději do konce příštího roku požádá o stejnou zahraniční pomoc, jakou letos na jaře přijalo Řecko.

Americký ministr financí Timothy Geithner dnes na summitu G20 ujistil partnery, že Washington se ve své snaze podpořit růst domácí ekonomiky nebude uchylovat k oslabování dolaru. Prezident Barack Obama vyjádřil přesvědčení, že hlavy G20 se shodnou na krocích k vyváženějšímu růstu. Podle vyjednavačů však výsledkem summitu bude zřejmě jen další vágní dohoda na široké hospodářské spolupráci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK